Gaspard őszi búza vetőmag

    GASPARD őszi búza
Fajtaspecifikus technológiai javaslat

 

 

A Gaspard Magyarország teljes területén sikerrel termelhető, intenzív, bőtermő és megfelelő technológia alkalmazásával malmi I. minőséget nyújtó középkésői érésű fajta.

Éréscsoportja legbővebben termő fajtája, 30 % fölötti sikér tartalommal és B-1 sütőipari értékkel. Az elmúlt öt évből háromszor volt első éréscsoportjában.

 

A fajta középmagas (90-95 cm), állóképessége (a 9-es skálán 8,00) a legjobbak között van, az éréscsoportja elején, a Buzogány után 1-3 nappal érik. Lisztharmatra kevésbé érzékeny, szárrozsdára rezisztens, levélrozsdára toleráns. A gombaölőszerrel nem kezelt OMMI kísérletekben, éréscsoportjában a legjobb termőképességű:volt, um.:

A Gaspard termése az OMMI államilag elismert fajták kísérleteiben

 

2002.   6,40 t/ha

2003.   4,37 t/ha

2004.   7,62 t/ha

2005.   7,38 t/ha

2006.   6,75 t/ha

 

Javasoljuk, hogy a más intenzív fajtákhoz hasonló tápanyag ellátásba részesítsék a Gaspardot is. A termőképessége kihasználása, illetve a megfelelő minőség elérés érdekében 50-70 kg/ha P2O5 és 110-150 kg/ha N hatóanyagot javaslunk a termőhely és az évjárat függvényében, illetve a talajerő gazdálkodási szaktanácsadás figyelembevételével.

 

Vetésidő optimuma október 5-15, de kiváló télállósága okán a késői vetések is megbízhatóan áttelelnek. Minden esetben csávázott, fémzárolt vetőmagot vessünk!

Optimális föltételek között 5,5 millió csíra/ha vetőmag mennyiséggel számoljunk. Rossz magágy, késői vetés esetén ezt 5-10 %-kal növeljük.

 

A N műtrágyát három részletben javasoljuk kijuttatni. Ősszel az összes mennyiség 20-30 %-át, télvégén 50-60 %-át, kalászhánykor 20-30 %-át. Lombtrágyázást a helyi tapasztalatok figyelembevételével az évjárattól függően javasolunk.

 

Az őszi búza termesztéstechnológia nélkülözhetetlen elemének tartjuk a virágzáskor végzett fuzárium elleni védekezést.

Ismert gyomirtószer érzékenysége nincs.

A fajta nem hajlamos a pergésre, esésszáma csapadékos évjáratban is eléri a kívántat.